Yrittäjäksi

Itä-Lappi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet yritystoiminnalle. Jokaisella Itä-Lapin kunnalla on omat erityspiirteet ja vahvuudet, joita voit hyödyntää yritystoiminnassa. Voit laajentaa yritystoimintasi alueelle tai aloittaa kokonaan uutta yritystoimintaa. Muistathan kurkata myös myynnissä olevat yritykset! 

Miksi alkaa yrittäjäksi Itä-Lapin alueelle?

Itä-Lapin puhdas ilma ja kaunis luonto luovat erinomaiset edellytykset matkailualalle. Kotimaan matkailu on kasvussa ja palveluille, jotka tarjoavat majoituspalveluita, luontoon liittyviä elämyksiä ja aktiviteettejä, on alueella kysyntää.

Alueen puhtaat luonnontuotteet, marjat ja sienet, tarjoavat jatkojalostukseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Myös ammattikalastajille ja kalastusmatkailussa on yritysmahdollisuuksia.

Teolliseen tuotantoon erityisesti Kemijärven ympäristössä on pitkät perinteet. Koko alueelta löytyy hyvin yritystontteja ja toimitiloja sekä tarjolla on erinomaiset logistiset yhteydet niin kumipyörillä kuin sähköistetyn radan muodossa.

Haluatko tietää lisää
alueen yrittäjistä?

Yrityshakemisto

Miten yrittäjäksi Itä-Lappiin?

Elinkeinoneuvojasi on vain yhteydenoton päässä, ota siis rohkeasti yhteyttä! Käydään yhdessä läpi liikeideasi, yritysmuoto, toimitila asiat, rahoitusvaihtoehdot ja yhteistyökumppanit. Myös alueen yrittäjäjärjestöt ovat apunasi sijoittumisessa ja verkostoitumisessa alueella jo toimiviin yrittäjiin ja järjestöihin.

Kiinnostaako kevytyrittäjyys? Näin se toimii!

Kevytyrittäjä ei hanki itselleen y-tunnusta, vaan laskuttaa työstään joko palkan tai palkkion. Tarjolla on useita laskutusyhtiöitä, jotka huolehtivat kevytyrittäjän laskutusasioista. Se, että olisiko kuitenkin taloudellisempaa toimia esim. Toiminimiyrittäjänä on tapauskohtaisesti arvioitava. Kevytyrittäjänä voit esim. tunnustella yritystoimintaa ja perustaa myöhemmin yrityksen. Elinkeinoneuvojat auttavat Sinua vertailemaan kevytyrittäjyyden ja yrittäjyyden eroja.

Suunnitteletko yrityksen perustamista?

Jo yrityksen perustamisen suunnitteluvaiheessa suosittelemme ottamaan yhteyttä elinkeinoneuvojaan. Elinkeinoneuvojilla on vahva paikallistuntemus alueen yrityksistä, ja heiltä saat apua liiketoimintasuunnitelman tekoon. Arvioimme kanssasi yritysideaasi, alueen kilpailutilannetta yrityksen toimialalla, neuvomme rahoituksien hakemisessa ja toimitilojen kartoituksessa. Annamme myös vinkkejä oman työsi hinnoittelussa.

Muistathan, että esimerkiksi Te-palveluiden starttirahaa tulee hakea ennen yrityksen perustamista. Myös yrityksien kehittämisrahat tulee hakea ja odottaa rahoittajan päätös ennen kehittämistoimien/investointien tekemistä.

Yrityksen kehittämisen palvelut

Yrityksen kehittämiseen on saatavilla runsaasti erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Elinkeinoneuvojat auttavat hankesuunnitelman tekemisessä, liiketoimintasuunnitelman päivityksessä, kustannusarvion teossa, rahoitusvaihtoehtojen vertailussa ja rahoituksien ja maksatuksien sähköisessä hakemisessa.

Rahoituksen hakemisessa on muistettava, ettei työtä/investointia, johon rahoitus kohdistuu, ole aloitettu ennen hakemuksen vireille laittoa. Käytännössä yrittäjän tulee odottaa myös rahoittajan päätös ennen työn/investoinnin toteuttamista. Osassa rahoituskanavissa on mahdollisuus aloittaa omalla riskillä työt, kunhan hakemus on hyväksytysti jätetty rahoittajalle.

Yrityksen myymisen ja ostamisen palvelut

Oman yrityksen myyminen ja jo myymisen suunnittelu ja valmistelu voi olla tunteikasta ja raskastakin aikaa. Lapin alueella yrityksen myymisen ja sukupolvenvaihdoksiin on saatavilla apua sekä yritysneuvojilta, että myyntiin erikoistuneilta asiantuntijoilta. Kartoita elinkeinoneuvojasi kanssa yrityksen tila ja tarvittavat asiantuntijapalvelut.

Toimivan yrityksen ostamisessa tulee hyvinkin tarkasti huomioida mitä kaikkea liiketoimintakauppa sisältää. Ammattilaisten ohjeilla ja käytännön esimerkeillä arvonmääritykset ja sopimusten teko helpottuu.