Käsityöyrittäjyyttä Sallassa vuodesta 1994

Virve Isojärven pyörittämä Lahjapaja Virvetuli on sallalainen matkamuisto- ja lahjatavaroiden valmistaja. Kaikki lahjapajan tuotteet keramiikasta kynttilöihin ja tekstiileihin ovat yrittäjän itsensä suunnittelemia ja valmistamia. Lue lisää, millaista on käsityöyrittäjän työ ja elämä Lapin itäosassa.

Kuinka ompelimo kehittyi käsityöpajaksi

Virve Isojärven yrittäjäura alkoi vuonna 1994. “Mahdollisuus olla itse itsensä herra viehätti”, kuvailee Isojärvi päätöstään ryhtyä yrittäjäksi. “Kaikki alkoi ompelimosta, sitten kuvioihin tuli kangaskauppa. Kun kangaskauppa alkoi hiipumaan, otin mukaan lahjatarvikepuolen.” Jo alusta asti oli selvää, ettei mikään tusinatuote-kauppa tulisi kysymykseen. “Kaikki myymäni tuotteet ovat itse tehtyjä. Käsitöitä olen harrastanut koko ikäni, joten yrittäjyys antoi mielekkään mahdollisuuden yhdistää työ ja itselle tärkeä harrastus.”

Aholanvaaralta kotoisin oleva Isojärvi on ylpeä sallalaisista juuristaan. “Täällä on hyvä toimia ja yrittää tutuissa ja rakkaissa maisemissa”, hän sanoo. Lahjapuodin asiakaskunnan muodostavat turistit ja paikalliset – molemmat ryhmät arvostavat aitoa paikallisuutta. “Kaikki ovat omia mallistoja kynttilöistä lastenvaatteisiin. Kun kaikki tehdään käsillä, niin vaatiihan se paljon työtä. Minulle käsillä tekeminen on kuitenkin yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Koskaan ei ole sellainen tunne, että töihin olisi vaikea tulla.”

Kaikista suosituin on hillakynttilä

Suosituimmaksi tuotteeksi Isojärvi mainitsee läpivärjätyn hillakynttilän, joka löytyy nykyään useiden lahjatavaraliikkeiden hyllyiltä ympäri Lappia. “Muita suosittuja tuotteita ovat esimerkiksi koristellut ruusukynttilät sekä Taikarumpu-keramiikkasarja”, yrittäjä mainitsee. Kun ahkera käsityöläinen ei ole kaupassa tai pajassaan, hänet löytää kansalaisopistosta, missä hän opettaa lasi- ja keramiikkatöiden tekemistä. “Minulle käsityöt ovat elämäntapa. Näiden tietojen ja taitojen välittäminen eteenpäin on antoisaa puuhaa.”


“Minulle käsityöt ovat elämäntapa.”
– Virve Isojärvi työn ja harrastuksen yhdistämisestä