Koillis-Tarvike on aito perheyritys

Vajaa vuosi sitten huhtikuun alussa 2021 Kemijärvellä avattiin uusi tarvikeliike, perheyritys Koillis-Tarvike Oy. Liikkeen merkittävin tavarantoimittaja on IKH. Lisäksi Koillis-Tarvikkeella on muita tunnettuja tavaran ja laitteiden toimittajia, kuten Honda, Suomi veneet ja Ehco sahat.

Koillis-Tarvikkeen toimitusjohtajana toimii 27- vuotias Sami Nyyssönen. Myös Samin isä Jari Nyyssönen on muiden perheenjäsenten lisäksi yrityksen osakas ja työskentelee yrityksessä. Esitimme Samille ja Jarille yrityksen perustamiseen ja yrittämiseen liittyen muutamia kysymyksiä.

Sami, mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?

 • Yrittäjäksi ryhtyminen on kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa ja vähän sattumien kautta nyt oli hyvä tilaisuus aloittaa yrittäjänä.
 • Olen ollut nuoresta saakka kiinnostunut laajasti taloudesta ja talouden kehittymisestä, olen seurannut pörssiyritysten toimintaa ja niiden tuloksia, joten senkin vuoksi yrittäminen luonteva työskentelytapa.

Entä Jari?

 • Kun Sami oli valmis muuttamaan takaisin Kemijärvelle ja tuli mukaan yritykseen, ratkaisu oli suhteellisen helppo tehdä.

Sami, miksi yritys perustettiin juuri tälle toimialalle?

 • Isällä on pitkä kokemus myyntityöstä, erityisesti IKH tuotteiden osalta. Olen myös itse työskennellyt nuoresta iästä huolimatta jo vuosia sekä IKH -myymälöissä että muissa tarvikeliikkeissä sekä Kemijärvellä että Oulussa. Tämän vuoksi oli luontevaa aloittaa tällä toimialalla.

Löytyikö Kemijärveltä helposti sopiva liiketila?

 • Kyllä löytyi. Sovimme heti suunnitteluvaiheen alussa Raija ja Esa Kostamon kanssa heidän käytössä olleen liiketilan käytöstä. Heidän yrittäjätausta ja joustava suhtautuminen asiaan helpotti neuvotteluja ja totta kait keskustelimme heidän kanssa monista muista yrittämiseen liittyvistä asioista.

Miksi IKH valikoitui tavarantoimittajaksi?

 • Kuten sanoin, meillä oli perheessä työkokemuksesta johtuen osaamista ja tuntemusta IKH:n tuotteista ja laadusta sekä käsitys IKH:n toimintatavasta.
 • Kemijärvellä toiminut edellinen IKH jälleenmyyjä lopetti toiminnan kesällä 2020 ja siitä johtuen Kemijärvelle ja laajemminkin Itä-Lappiin oli selvä tarve uuden tarvikeliikkeen perustamiselle. Saimme myös asiakkailta kannustusta yrityksen perustamiselle.

Oliko yrityksen perustaminen pitkä prosessi?

 • Suunnittelun ja tarvittavat neuvottelut kestivät noin yhdeksän kuukautta, eli suhteellisen pitkään.

Oliko prosessi vaikea?

 • Ei voi sanoa, että vaikea, mutta suunnittelu vaati koko perheeltä paljon työtä. Meillä oli käytössä hyvä taustamateriaali ja se helpotti suunnittelua.

Mihin yrityksen perustamisessa mielestäsi pitää kiinnittää erityistä huomiota?

 • Liiketoimintasuunnitelma, joka sisältää yksityiskohtaisen toiminta- ja taloussuunnitelman, pitää tehdä huolella. Vaikka käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita, siitä huolimatta suunnitelmien kirjoittaminen ja talouslaskelmat pitää tehdä itse, koska se auttaa sisäistämään paremmin liiketoiminnan mahdollisuudet ja riskit.
 • On myös tärkeää, että suunnittelu vaiheessa kiinnitetään riittävästi ja aidosti huomiota liikeidean toteuttamiseen. Kirjasimme liiketoimintasuunnitelmaan, että ”yrityksen menestyminen perustuu yrittäjien ja henkilöstön vahvaan toimialan kokemukseen, asiakkaiden tarpeiden tunnistamiseen ja kysyntään, palvelutarpeeseen vastaamiseen sekä avoimeen, asiantuntevaan ja reiluun asiakaspalveluun”. Pelkkä kirjaus ei tietenkään riitä, palvelulupauksesta tulee pitää kiinni ja toimia sen mukaisesti.

Oliko rahoitusneuvottelut vaikeita?

 • Teimme toiminta- ja rahoitussuunnitelmat valmiiksi ennen rahoitusneuvotteluja ja se varmaan sekä helpotti että nopeutti neuvotteluja. Rahoittajien edustajat olivat kokeneita, asiantuntevia ja osaavia. Voi sanoa, että rahoitusneuvottelut olivat odotettua helpommat.

Sami, mistä asioista yrittämisessä pidät eniten ja mitkä ovat haastavimpia?

 • Kyllä asiakkaiden palveleminen on edelleen minulle mieluisinta. Haastavimpia ja ei niin mielenkiintoisia ovat paperihommat ja yrittämiseen liittyvä byrokratia.

Entä Jari?

 • Sama juttu kuin Samilla. Onneksi Sami hoitaa paperihommat.

Onko Koillis-Tarvikkeella kehittämissuunnitelmia ja lisäättekö työvoimaa?

 • Olemme toteuttaneet yhden asiakaskyselyn ja sen pohjalta tiedämme, mitkä ovat asiakkaiden toiveet toiminnan kehittämisessä. Tarkkaa aikataulua emme lyöneet vielä lukkoon, mutta tavoitteena on kehittää toimintaa kysynnän mukaan.
 • Tällä hetkellä yrityksessä isäni ja minun lisäksi työskentelee myyntitehtävissä Petteri Heikkinen. Näillä näkymin palkkaamme tämän vuoden aikana yhden henkilön lisää. Eli, kiinnostuneiden kannatta tulla esittäytymään.

IKH on vahva ja tunnettu brändi, miten neuvottelut IKH:n kanssa sujuivat?

 • Neuvottelut sujuivat hyvin. Koska meillä oli jo kokemusta IKH:n toiminnasta, se vaikutti varmaan IKH:n edustajien suhtautumiseen. IKH on Pohjanmaalla perustettu yritys ja neuvotteluissa huomasi pohjalaisten parhaat puolet; suoruus, määrätietoisuus, luottamus ja reiluus. Olemme huomanneet, että siitä pidetään kiinni, mistä on sovittu, molemmin puolin.

Miksi halusitte aloittaa yrittämisen perheyrityksenä?

 • Meillä on perheessä erilaista osaamista ja sen vuoksi yhteinen yritys tuntui hyvin luontevalta. Perheyrityksessä tehtäviä voidaan jakaa, se vahvistaa yritystoimintaa ja vähentää riskejä.