Kotihoito Ulpukka

Minkä koulutuksen olette käyneet, kun osaatte tehdä kaikkea?

Näin kysyi eräs asiakas Kotihoito Ulpukan työntekijältä ja kysymys kertoo paljon. Yrityksen arvoja ovat yksilöllisyys, kiireettömyys, laatu ja aitous ja kaikki nämä arvot näkyvät henkilökunnan toiminnassa.

Karoliina Gröötilä perusti Kotihoito Ulpukan vuonna 2019 juuri ennen koronaa. Idea Kotihoito Ulpukan perustamisesta syntyi Karoliinan ylemmän amk:n opintojen yrittäjyyskurssilla. Karoliinan puoliso oli lukenut yrittäjyyskurssiin liittyvän liiketoimintasuunnitelman ja todennut, että tässähän sinulla on valmis yritys!

Pandemia ei vaikeuttanut uuden yrityksen alkua vaan osaksi sen vuoksi töitä ilmaantui lisää. Kuluneen kolmen vuoden aikana yritys on kasvanut huimasti. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee Karoliinan lisäksi kahdeksan vakituista työntekijää ja neljä keikkatyöntekijää sekä kaksi hoiva-alan opiskelijaa ovat työharjoittelussa. Yrittäjän oma toimenkuva on yrityksen perustamisen jälkeen muuttunut ja iso osa työstä on nykyään esihenkilönä toimimista.

Kotihoito Ulpukan toimintaperiaatteena on tukea asiakkaiden toimintakykyä ja aivoterveyttä. Jokaisen asiakkaan kanssa tehdään yksilöllinen suunnitelma, mitä kotihoidon palveluita asiakas tarvitsee ja haluaa. Palvelutarjontaa on laajasti sairaanhoito- ja terveyspalveluista lapsiperheiden kotipalveluun sekä ulkoilu- ja kaupassakäyntiapua. Palvelun minimiaika on yksi tunti, jolloin asiakkaan kanssa ehditään oikeasti olla ja kysyä asiakkaan kuulumiset kuunnellen.

Elokuussa yritys aloitti uutena toimintana päivätoiminnan Kemijärven taiteilijaresidenssin tiloissa.

– Ajatus päivätoiminnasta oli kytenyt mielessä jo pitkään, mutta tiloja oli vaikea löytää, kertoo Karoliina Gröötilä.

Hän otti yhteyttä Kemijärven Kehityksen yritysneuvojaan, jonka kanssa tehtiin uuden toiminnan kannattavuuslaskemat ja pohdittiin tilaratkaisua. Yritysneuvojan kautta löytyi Kuvanveisto- ja kulttuurisäätiö, joka vuokrasi keskeisellä sijainnilla olevat tilat Ulpukalle.

Päivätoiminta on virkistystoimintaa ja se on suunnattu kotona-asuville yli 65-vuotiaille ja pääasiassa muistisairaille, mutta ilman diagnoosiakin olevat asiakkaat ovat tervetulleita. Iso osa asiakkaista tulee päivätoimintaan yksinäisyyttä torjumaan. Päivien aiheet vaihtelevat, välillä pelataan bingoa, askarrellaan ja lauletaan, ja esimerkiksi viime viikolla aiheena olivat lemmikit. Koirakaveri kävi ilahduttamassa asiakkaita viikon aikana päivittäin.

Päivätoiminnan asiakkaat haetaan aamulla kotoa ja yhdessä nautitaan aamupala. Ulpukan oma leipuri leipoo päivittäin ja jo tutun herkun tuoksu herättää makumuistoja ja saa asiakkailta kiitosta. Päivän aikana nautitaan yhdessä myös lounas ja päiväkahvit ja päivän päätteeksi asiakkaat kuljetetaan takaisin kotiin. Kuljetuskustannukset ovat asiakkaille samat, asui tämä keskustassa tai sivukylillä.

Kotihoito Ulpukassa on käytössä kaupungin palveluseteli ja suurimmasta osasta kotiin ostettavista palveluista asiakas saa kotitalousvähennyksen. Vähennystä ei tarvitse tehdä itse, siinä yrittäjä Karoliina Gröötilä on apuna.

Palveluita tarjotaan arkisin maanantaista perjantaihin klo 8-16. Ulpukassa pidetään huolta omien työntekijöiden työhyvinvoinnista ja yksi tärkeä tekijä on säännöllinen työaika.

 

Entäpä yrityksen nimi?

-Kotihoito Ulpukka Oy on saanut nimen perheemme kesämökistä. Mökin ovat rakentaneet edesmenneet isovanhempani reilu 40 vuotta sitten. Olen kulkenut kesämökillä vauvasta lähtien ja mökki on tuonut elämääni paljon rakkaita muistoja, kertoo Karoliina.

– Kesämökillä on aina niin hyvä ja rauhallinen tunne, ja sitä samaa tunnetta haluan Kotihoito Ulpukan nimissä viedä meidän asiakkaillemme.