Kuinka pyörittää kahta yritystä Kemijärvellä

Tuula Lehtola on pitkän linjan yrittäjä, jonka vastuulla on kaksi yritystä Kemijärvellä. Millaista on pyörittää kahta hyvin erilaista yritystä? Miten yhteistyö sujuu kaupungin elinkeinotiimin kanssa? Vastaukset selviävät tutustumalla tarkemmin yrittäjän mietteisiin.

Tie yrittäjäksi käy läheisten toiveiden kautta

Vuosi oli 1986, kun Tuula Lehtola aloitti pesulayrittäjänä. “Emäntäkoulun jälkeen olin jo lähdössä etelään, Kuopioon”, Lehtola muistelee yrittäjäuransa alkua. “Äidillä oli muita suunnitelmia. Hän sanoi ostavansa pesulan ja pyysi mukaan kaveriksi – niin päädyin alalle.” Vuonna 2017 Lehtola teki uuden aluevaltauksen perustamalla leipomon, tällä kertaa toisen läheisen toiveesta. “Miniä sanoi, että ostetaan leipomo, niin hänellekin on töitä. ‘Ostetaan pois’, sanoin siihen. Se oli aikamoinen loikka tuntemattomaan.”

Vaikka ensimmäiset kuukaudet leipomon johdossa olivat opettelua, arkirytmi löytyi sittenkin nopeasti. Pitkät päivät kuuluvat asiaan. “Leipurin työ alkaa aamuyöstä ja kestää iltapäivälle”, Lehtola kertoo. “Aikaa menee tietysti myös tuotekehittelyyn, myyntiin ja markkinointiin. Ja kun leipurit jäivät äitiyslomalle, niin itsekin pitää alkaa vatkata taikinaa.” Pesulan puolella yrittäjä jättää fyysiset työt mieluusti jo toisille, keskittyen itse lähinnä sopimuksiin, rahaliikenteeseen sekä uusien asiakkaiden hankkimiseen.


“Rahoitusasioissa heistä on ollut valtava apu.”
– Tuula Lehtola Kemijärven Kehityksen elinkeinotiimistä


Yhteistyössä on Kemijärvellä voimaa

Lehtola on ollut tyytyväinen Kemijärven Kehitykseen, joka kaupungin omistamana tytäryhtiönä tuottaa alueen elinkeinopalvelut. “Siellä osataan auttaa. He olleet aktiivisesti yhteydessä ja kertoneet, millaisia hankkeita on menossa. Rahoitusasioissa heistä on ollut valtava apu – elinkeinotiimin aidon kiinnostuksen yritystä kohtaan kyllä huomaa.” Kemijärven Kehityksen palveluita Lehtola suosittelee muillekin yrittäjille. “Tietysti tiukat asiat pitää käydä ensin alta pois, mutta sinne on kuitenkin aina mukava mennä.”

Pitkäkestoisuutensa yrittäjänä Lehtola laittaa terveyden ja luonteenlujuuden piikkiin. “Omaan tekemiseen on täytynyt luottaa huonoina aikoina, jotta pääsee hyville ajoille. Tässä työntekijöistä on suuresti apua. Pesulassa heitä on töissä kuusi henkeä, kun taas leipomo työllistää nyt seitsemän henkeä ja keväälle on jo yksi uusi työsopimus valmiina. Aina epäillään, että yritys ei kannata tai tuota, mutta pitkässä juoksussa luottamus kasvaa, kun asian oikea laita huomataan.”

Pienillä paikkakunnilla yhteistyön merkitys korostuu. “Pesulan puolella yhteistyö Comfortan kanssa alkoi jo kymmenkunta vuotta sitten. Leipomon puolella yhteistyötä tehdään Kursulaisen kanssa: kuljetuskustannukset ovat niin kalliita, ettei samoja väyliä ole järkevää ajella peräkanaa.” Tulevaisuuteen Lehtola katsoo myönteisesti, vaikka haasteitakin on. “Järkevällä kilpailutuspolitiikalla voidaan taata, ettei työvoima pääse Kemijärveltä loppumaan.”