Monipuolisia ruokapalveluita Pelkosenniemellä

Kun Riitta Kulju saapui Lappiin Etelä-Suomesta yli vuosikymmen sitten, hän ei arvannut yrittäjyyden odottavan häntä tulevaisuudessa. Millaista on pyörittää toimintaa laajentavaa yritystä Pelkosenniemellä? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen tarjoaa vastauksen Neidon Sydämen yrittäjä.

Kipinä yrittäjyyteen perhetaustasta

Sesonkityö vähän venähti, kun yhä täällä viihdyn”, naurahtaa Riitta Kulju. “Ajatus yrittäjyydestä alkoi kehkeytyä kolmannen lapsen jälkeen. Aloin miettiä, että miten jatkaisi työuralla. Yrittäjyyttä on voimakkaasti perhetaustassa, mikä antoi kipinän toiminimen perustamiseen. Ensin pyöritin pitopalvelua kotoa ja sitten hieman yllättäen korona tarjosi uusia mahdollisuuksia. Tein pop-up pizzerian, vuokrasin tilat kunnalta ja 2020 keväällä jatkoin burgerimyynnillä.”

Yritystoiminnan ohella tehdyt sijaisuudet kuntayhtymän keittiöllä toivat ideanpoikasen yritystoiminnan kehittämiseen. “Kysyin, että vieläkö kuntayhtymällä on aikeita ulkoistaa keittiötoimintaa”, kertoo Kulju. “Myönteinen vastaus johti sitten siihen, että lokakuussa 2020 aloin yrittäjäpohjalla terveyskeskuksen keittiössä. Vuodeosastolle menee päivittäin ruoat ja meillä on myös keittiön vieressä pieni lounas-kahvila, jossa on hyvä piipahtaa.”


“Pyhätunturin alue kehittyy hurjasti tulevina vuosina ja uusia palveluja kaivataan.”
– Yrittäjä Riitta Kulju Pelkosenniemen lähitulevaisuudesta


Toiminnan laajeneminen Pyhätunturille

Terveyskeskuksen keittiön ja pitopalvelun lisäksi Neidon Sydämellä on myös uusi toimipiste Pyhätunturilla. “Cafe & Winen valikoimasta löytyy muun muassa keittolounas, maukkaat suolaiset leivät, herkulliset vitriinituotteet ja erikoiskahvit”, Kulju luettelee. “Käytännössä kyseessä on kahvila ja viinibaari, josta löytyy tapaksia illalla. Tarvittaessa Cafe & Winen voi myös varata tilausravintolaksi illalla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin.”

Yrittäjyydessä parasta Kuljun mielestä on vapaus toteuttaa itseään. “Täällä on paljon mahdollisuuksia, kun haluaa itse ne löytää”, sanoo Kulju. Yhteistyö kunnan elinkeinokoordinaattori Mika Tenhusen kanssa saa yrittäjältä kiitosta. “Mikalla on iso yhteistyöverkosto, jolta olen saanut konsultaatioapua. Hänelle olen myös soitellut projektirahoitusten tiimoilta. Itse olen suhteellisen tuore yrittäjä ja vielä vihreä monessa asiassa, joten hyvät neuvot ovat aina tervetulleita. Hyviä vinkkejä on tullut myös muilta alueen yrittäjiltä.”

Entä millainen viesti Kuljulla on niille, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista? “Kannustan kaikkia, jos vähääkään haaveilee yrittämisestä tai mielessä on toimiala, joka on oma intohimo. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi yhdistämällä monta eri toimialaa. Pyhätunturin alue kehittyy hurjasti tulevina vuosina ja uusia palveluja kaivataan. Tilaa ja kysyntää on tällä hetkellä. Sen olen oppinut, että kun on itse innostunut tekemisestä, niin se huokuu ulospäin. Kyllä metsä vastaa, miten sinne huudetaan.”